Ferhat Kuru
Ferhat Kuru

Anket

CAN ARDUMAN VE ÖZGÜR AKMAN'IN SUNUMUYLA GERÇEKLEŞEN SÜPER LİG CANLI YAYINI
 

Sık Sorulan Sorular

Nasıl Lisans Çıkartılır?

Herhangi bir İş Bankası şubesine giderek (18 yaşından küçük sporcular velisiyle birlikte) TSF Sporcu Lisansı çıkartmak istediğini bildirdikten sonra gerekli formu dolduran bir sporcu, TSF payını yatırarak kalıcı lisans çıkartmış olur. Kalıcı lisans en geç 15 gün içinde aynı şubeden alınabilir. Bu işlem için hesaba para yatırma zorunluluğu yoktur. Zaten İş Bankası kartı olanlar ise yalnızca hesabının bulunduğu şubeye başvurarak, var olan banka kartının lisans karta dönüştürülmesini talep edebilirler. TSF Sporcu Lisansı hem banka kartı yeteneklerini taşımakta hem de resmi bir lisans vazifesi görmektedir. Kişi bu kart ile lisanslı bir sporcu olur ve turnuvalara kartı ile kayıt yaptırabilir.

UKD ve ELO Nedir? Nasıl Oluşur?

Satrançta iki tür resmi puan vardır:

1) UKD (Ulusal Kuvvet Derecesi):TSF tarafından kullanılan ve Türkiye'de geçerli olan rating sistemidir.
2) ELO: İsmini hesaplamayı bulan profesör Arpad Elo'dan alan ve Dünya Satranç Federasyonu (FIDE) tarafından kullanılan rating sistemidir.

UKD puanı alabilmek için UKD hesaplamalarına dahil resmi TSF turnuvası'nda oynamak gerekmektedir. Toplam 9 oyun sonunda UKD'ye sahip olunabilir.

ELO puanı oluşturabilmek için, ELO hesaplarına dahil turnuvalarda toplam 9 elolu sporcuyla karşılaşıp, belli bir performansın üzerinde başarı göstermek gerekmektedir.


Rakip Kural Dışı Hamle Yaparsa Ne Olur?

Satrançta kura dışı hamleye karşı çeşitli yaptırımlar vardır. Bunlarla ilgili olarak resmi kurallara bakılabilir. Ancak kısaca özetlemek gerekirse; Satranç turnuvalarında 2 kez kuraldışı hale tamamlandığında (yani hamle yapılıp saate basıldığında) rakip oyuncunun süresine 2 dakika eklenir. Oyun kural dışı hamlenin öncesine getirilir. Üçüncü defa kuraldışı hamle tamamlandığı belirlenirse oyuncu yenik sayılır. FIDE Satranç kurallarında bu konuyla ilgili madde:

FIDE Satranç Kuralları-Yarışma Kuralları
Madde 7: Kuraldışı Durumlar

7.4.
a. Oyun sırasında kuraldışı bir hamlenin tamamlandığı belirlenirse, -buna, piyon terfisinin eksik yapılması ya da rakip şahın alınması da dahildir- konum, kuraldışı hamlenin hemen öncesine getirilir. Kuraldışı durumun hemen öncesi belirlenemiyorsa, oyun, bundan önceki belirlenebilen son konumdan devam eder. Saatler Madde 6.14.’e göre ayarlanır. Madde 4.3.’e göre kuraldışı hamle yerine başka bir hamle yapılır. Oyun bu düzeltilmiş pozisyondan devam edecektir.

b. Madde 7.4. a'ya göre gerekli uygulama yapıldıktan sonra, ilk iki kez için hakem rakip oyuncuya her seferinde iki dakika ekleyecektir; aynı oyuncunun üçüncü defa kuraldışı hamle yapması halinde, oyun bu oyuncu için hakem tarafından kayıp ilan edilecektir.